Klasična kravata ili leptir mašna?

Leptir mašna i kravata univerzalni su modni dodaci i jako bitna komponenta muškog odijela. Ona vam pomaže da se izdvojite i budete prepoznatljivi u masi. Spaja sve elemente odijela u cjelinu i uzdiže cjelokupni izgled dodajući dodir boje i stila vašem vratnom području.
Bez obzira na prigodu gotovo uvijek je poželjno kravatom ili leptir mašnom upotpuniti svoj izgled kada nosite odijelo.

Muškarac u odijelu namješta kravatu.

Iako postoje stotine, ako ne i tisuće različitih modnih dodataka za vratno područje dostupnih u prodaji, dijele se u dvije glavne kategorije: leptir mašne i kravate. Glavna razlika je u izgledu - leptir mašne dolaze u više različitih, oblika, ali svi podsjećaju na rastvorena krila leptira, dok je kravata dugačka i uska.
Obje su izvrstan izbor koji će poboljšati vaš izgled kada nosite odijelo, ali postoje neke ključne razlike između njih koje se ne smiju zanemariti.

Osobe koje nose leptir mašne su zabavne i otvorene, s istančanim modnim ukusom. Ako gledamo kroz povijest, primijetit ćemo da su mnogi poznati intelektualci nosili leptir mašne pa možemo reći da ćete s leptir mašnom oko vrata biti ne samo šarmantniji nego i pametniji ;) Uspoređujući je s klasičnom kravatom kod leptir mašne postoji neusporedivo veći izbor stilova koji se mogu međusobno kombinirati i personalizirati prema vašim željama i modnom ukusu. 

 

Jednostavnost korištenja

Prilikom odabira leptir mašne ili kravate važno je razmotriti njihovu jednostavnost korištenja. Sjećate li se kad ste prvi put pokušali vezati kravatu? Vjerojatno nije dobro prošlo. Sjećam se da je moj prvi pokušaj bio katastrofa, jer sam proveo više od sat vremena dok sam na Google-u tražio fraze poput “kako vezati kravatu”. Postoje desetine različitih načina vezivanja kravate, ali ni jedan od njih nije jednostavan za početnika. Jednom kad naučite, to postaje jako lagano, ali do tada ćete se dobro namučiti kako bi uspješno zavezali klasičnu kravatu. Ako gledamo jednostavnost korištenja tada je leptir mašna jasan pobjednik. Mr. Bowtie leptir mašne vežu se oko vrata čičak trakom. One su oko vašeg vata za nekoliko sekundi.

Muškarac sa drvenom leptir mašnom.

Kada je prikladno nositi leptir mašnu?

Odgovor je - bilo kada jer leptir mašna je vrhunski modni dodatak. Ali, odabiru leptir mašne treba pristupiti s više pažnje nego odabiru klasične kravate. Ona puno govori o svojem vlasniku. Leptir mašna je jednostavno drugačija, ona je univerzalni modni dodatak, čistih, oštrih linija. Ključ u nošenju leptir mašne je da ih imate u situacijama kada želite biti drugačiji od ostalih. Ukoliko želite dodatno naglasiti svoju mašnu, preporučljivo je skombinirati je jednobojnim odijelom. Odaberite odijelo crne, sive ili smeđe boje, a košulju bijele ili svijetlo plave (može i svijetlo roza) boje i sigurno nećete pogriješiti. Može se kombinirati i s odijelom s prugama, ali pazite da pruge nisu jako uočljive.


Leptir mašna je najvažniji dio vašeg stylinga, naglasite mašnom svoj istančani modni stil!

Za početak odaberite boju drva - natur ili tamno, a nakon toga eksperimentirajte s bojom i vrstom trake - jednobojna, svilena, mat, točkasta, karirana, prugice, kockice … Mogućnosti su neograničene. 

Leptir mašna je malen detalj koji daje akcent vašem cjelokupom stylingu tako da ona treba biti glasna i uočljiva.

Alternativno, možete se igrati bojama. Jako su popularne leptir mašne u jarkim bojama - tirkizne, plave, ružičaste, ili crvene. 

I zapamtite, leptir mašna mora uvijek biti pravilo stegnuta i savršeno namještena. Srećom, Maya Loves Mr. Bowtie leptir mašnu možete lako i jednostavno sami postaviti bez tuđe pomoći, za nekoliko sekundi.
Veličina je univerzalna ili rađena po mjeri ukoliko ste u mogućnosti izmjeriti dužinu ovratnika na košulji. 

Pazili smo da veličina same mašne ne bude niti premala, niti prevelika već da svojim proporcijama što bolje odgovara licu.

Klasična kravata stvara fenomen u kojem osoba djeluje višlja i vitkija. To je jedna od najvećih vizualnih prednosti koju klasična kravata ima u odnosu na leptir mašnu. Duge su i uske i tako stvaraju optičku iluziju u oku promatrača. Nošenje klasične kravate, realno, neće vas učiniti fizički mršavijim ili tanjim, ali to je dovoljan razlog zbog kojeg će neki muškarci uz odijelo odabrati upravo kravatu umjesto leptir mašne.

Mnogi muškarci misle da je leptir mašna formalni, strogo večernji i svečani modni dodatak te zbog toga izbjegavaju leptir mašne u svakodnevnim i manje formalnim prigodama. Ali leptir mašna je zapravo manje formalna od klasične kravate. Leptir mašna je strogo povezana sa smokingom zbog svoje praktičnosti - smoking je odijelo za večeru jer duga kravata na večeri često završava u zdjeli juhe ili u plamenu svijeće.

Ako želite začiniti svoju strogo formalnu večernju kombinaciju (crna kravata i bijela košulja) leptir mašna je odličan, ležeran i moderan modni dodatak.


Dakle, što nositi i kada?

Djevojka i muškarac sa drvenim leptir mašnama.

Kravate su najčešće povezane s formalnim događajima, prije svega s poslovnjacima i svima koji žele izgledati ozbiljno. Imaju svoje pristaše i kroz povijest su postale obavezan modni dodatak koji asocira na ozbiljnu i poslovnu odjeću. Srećom, pravila poslovnog odijevanja se mijenjaju, pa su tako danas mnogi odvjetnici i bankari odbacili kravatu kao svakodnevni modni detalj i zamijenili je leptir mašnom.

Smoking u kompletu s leptir mašnom je bezvremenska, sofisticirana i elegantna kombinacija koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Leptir mašna daje čišći, ljepši – „trendy“ izgled u svim strogo formalnim, svečanim i poslovnim prilikama. 

I puno je bolji izbor za sva neformalna druženja, rođendane, proslave, godišnjice i slično. S drvenom Mr. Bowtie leptir mašnom oko vrata ćete sigurno biti šarmantniji i zanimljivije odjeven muškarac nego s klasičnom kravatom. 

Dakle, ukoliko planirate prisustvovati službenom događaju ili zabavi, leptir mašna je sigurno bolji izbor koji svakako jamči poboljšanje vašeg stylinga.
A leptir mašna od drveta uvijek dodatno privlači pozornost, izaziva poglede i potiče na konverzaciju. Provjereno! :)


Održavanje

Melem za održavanje leptir mašni.

Leptir mašna je tu u velikoj prednosti jer ona se ne gužva, ne savija i u pravilu teško ju je zaprljati. Možete ju nositi danima i mjesecima bez ikakvih vidljivih znakova korištenja. Kravata će se prije prelomiti ili izgužvati usred nošenja, zaprljati hranom i slično tako da ćete imati više posla s održavanjem klasične kravate. 

Maya Loves leptir mašne od drveta dolaze s posebnim ručno rađenim melemom za održavanje drveta koji će vašoj mašni dati potreban sjaj i besprijekoran izgled kroz dugi niz godina. Drvo je polu živi organizam koji diše, mijenja se i reagira na vlagu i temperaturne razlike stoga kažu da ga je preporučljivo održavati (nauljiti/premazati i dobro ispolirati pamučnom krpicom) 4 x godišnje tj. svakom promjenom godišnjeg doba. Ili kada želite naglasiti teksturu i sjaj. Slično kao sa svečanim cipelama koje ulaštite prije nošenja. :)
Imajte na umu da se kod obrade tamne mašne, paljenjem drva šire pore u koje ulaze mikročestice čađe. Prilikom premazivanja mašne melemom ili uljem, postoji mogućnost da te čestice izađu na površinu stoga je, nakon procesa zaštite, prije nošenja, drvo potrebno dobro ispolirati suhom tkaninom kako bi se one uklonile.

Nadamo se da smo vam omogućili bolje razumijevanje razlika između klasične kravate i leptir mašne!

Zaključak: klasična kravata je provjeren i siguran izbor, dok ćete leptir mašnom, pogotovo drvenom, privući poglede i znatiželju svih oko sebe!

 

Vaš Mr. Bowtie